Marie Weijler werkt als Investment Manager bij Cottonwood Technology Fund. Ze investeert in startups die nieuwe hardware technologieën ontwikkelen, in ruil voor aandelen. Bij hardware moet je denken aan fysieke technologie, zoals robots en medische apparaten. Ze gaat op zoek naar geschikte startups en zoekt (indien nodig) co-investeerders, want we praten hier over bedragen tussen de 1 en 10 miljoen euro. Marie heeft geen technische opleiding gevolgd, maar weet de juiste bedrijven te vinden en ze laat de technologie analyseren door externe technische experts. Ze netwerkt, doet onderzoek, maakt anderen enthousiast en zet een bedrijfsstrategie op voor ‘haar’ startups. Marie is een echte entrepreneur en heeft het geschopt tot de “Forbes 30 under 30” lijst.
“Neem initiatief, wees niet bang voor een ‘nee’. Nee heb je, ja kun je krijgen.”
Naam: Marie Weijler (1991)
Woonplaats: Enschede
Beroep: Investment Manager, Cottonwood Technology Fund
Marie, vertel! Hoe is jouw loopbaan tot stand gekomen?
“Dat is nou precies waarom ik met je wilde praten! Ik ben bij toeval in dit vakgebied terechtgekomen. Als dit werk meer bekendheid krijgt, zullen er hopelijk meer vrouwen in dit vakgebied gaan werken. Het begint ermee dat men weet dat dit werk bestaat.
Na mijn rechtenstudie volgde ik nog een masteropleiding in België en zocht een bijbaan om mijn studie te betalen. Ik vond werk bij een bedrijf dat vermogende families ondersteunt bij het vinden van investeringsprojecten. Ik ontdekte hoe leuk het is om te zoeken naar bedrijven om in te investeren. In de vier jaar waarin ik daar werkte, kwam ik erachter dat mijn passie ligt bij het investeren in startups; van ‘niets’ iets maken.
Na lange tijd in het buitenland te hebben gewoond, wilde ik terug naar Nederland. Ik ben toen op zoek gegaan naar werk bij een investeringsmaatschappij die zich op startups richt, en kwam bij Cottonwood uit. Een advies dat ik aan andere vrouwen wil meegeven is dat je, naast het takenpakket en de organisatie, goed moet kijken naar de persoon voor wie je gaat werken. Ik kende de leidinggevende van Cottonwood al en wist dat hij sympathiek is, dat ik veel van hem kan leren en dat ik bij hem de kans zou krijgen om mezelf te ontwikkelen.”
Wat maakt het dat zo’n klik zo belangrijk voor je is?
“Ik hoor weleens dat een vrouw minder betaald bleek te krijgen dan haar mannelijke collega’s. Ik ken een vrouw van begin 30 die was overgeslagen voor een promotie. Er werd aangenomen dat ze op korte termijn moeder wilde worden en daarom geen interesse zou hebben in deze promotie. Zelf heb ik gelukkig alleen positieve ervaringen, maar zulke situaties hebben met vooroordelen te maken en die vooroordelen wil ik tegengaan. Ik vertel bewust aan mijn leidinggevende wat mijn ambities zijn en wat ik wil leren, zodat hier geen miscommunicatie over is. Ik stuur elke maand een e-mail naar mijn baas met mijn belangrijkste werkprestaties die maand. Voor jezelf kan heel duidelijk zijn wat jouw toegevoegde waarde is, maar als jouw baas druk is met andere zaken wordt dit misschien niet opgemerkt. Mijn e-mails met werkprestaties komen van pas bij voortgangsgesprekken en salarisonderhandelingen. Ik maak heel concreet wat ik heb bereikt voor het bedrijf. Mijn baas was in eerste instantie verbaasd over mijn maandelijkse e-mails. Ik heb toen uitgelegd dat ik dit ook bij mijn vorige werkgever deed en dat als hij druk is hij die niet meteen hoeft te lezen. Als hij op een later moment wil weten wat ik allemaal heb gedaan, dan kan hij mijn e-mails erbij pakken.’
Wat was het dieptepunt in je carrière?
“Lastige vraag, want ik probeer altijd positief te zijn. Een paar jaar geleden moest ik namens mijn toenmalige baas een onderhandeling aangaan met drie mannen van middelbare leeftijd. Zij keken mij niet aan, er werd geen gedag gezegd en ze mompelden: “Waarom heeft Sam zijn secretaresse gestuurd?” Ze wilden niet onderhandelen met mij en namen mij niet serieus. Een dieptepunt vind ik zwaar klinken, maar deze gebeurtenis is wel het eerste waar ik aan denk. Mijn reactie? “Als u niet met mij in gesprek wilt gaan is dat prima, maar dan gaat Sam sowieso niet in uw bedrijf investeren, dus vertrek ik maar weer.” Opeens wilden ze wel met mij in gesprek!”
Wat voor gevoel had je hierbij?
“Ik was jong, nog maar 25, en blij dat het gelukt was om lik op stuk te geven. Je leert hiervan. Bij netwerkborrels ben ik ook weleens genegeerd, maar dan neem ik het voortouw en steek mijn hand uit: “Ik stel mezelf even voor”. Dat advies heb ik van een oud-bankier gekregen. Durf om advies te vragen! Er zijn altijd professionals die je kunt bellen of met wie je koffie kunt drinken voor advies. En anderen mogen mij ook altijd bellen voor advies. Het is ontzettend leuk om elkaar te helpen!”
Hoe houd je jezelf staande in dit technische mannenbolwerk?
“Dit werk past echt bij mij en hoe meer prestaties ik lever, hoe meer men mij serieus neemt. Het is natuurlijk ook een kwestie van leeftijd, als je net begint ben je een junior en moet je nog veel leren. Wel heb ik na een promotie de opmerking gekregen: “Marie, het is leuk dat je promotie hebt gemaakt, maar wordt het niet tijd dat je gaat trouwen, kinderen krijgt en je op een gezinsleven gaat richten?”
Wat was je reactie hierop?
“Eerst viel ik stil. Daarna legde ik rustig uit dat het niet uitmaakt of ik getrouwd ben of niet, want ik vind mijn werk hartstikke leuk en blijf hoe dan ook werken. Het is dus niet relevant hoe mijn privéleven eruit ziet. Voor jezelf opkomen is iets wat je moet blijven oefenen; zelfverzekerdheid groeit met de jaren.”
Waar ben je het meest trots op?
“Dat is ook een moeilijke vraag! Ik heb twee keer een masteropleiding gecombineerd met een fulltime baan. Mijn ouders konden mij niet financieel ondersteunen en ik wilde geen studieschuld opbouwen. Hier heb ik veel offers voor moeten brengen, maar het is gelukt! Waar ik ook erg blij van word is als ik merk dat anderen iets aan mijn adviezen hebben, bijvoorbeeld als een vriendin zegt: “Als Marie in een panel zit, dan kan ik het ook!” Dat geeft mij een goed gevoel. Ik heb zelf ook dat als ik anderen iets zie doen, het mij aanspoort om het zelf ook te proberen.”
Heb je momenten gehad dat je niet durfde of inspiratie zocht bij anderen?
“De eerste keer dat ik in een panel zat was ik heel zenuwachtig. Ik was bang voor vragen die ik niet kon beantwoorden. Iemand gaf mij als tip om op een vraag waarop je het antwoord niet weet, te zeggen: “Dat is een interessante vraag! Goh (naam van mede panellid), wat vind jij hiervan?” Dit advies hielp mij enorm. Ik heb ook weleens gezegd: ‘Dat is een goede vraag, maar valt buiten mijn expertise en dus kan ik hier geen antwoord op geven.’ Het is helemaal geen zwakte als je dat zegt. Het publiek heeft liever dat je eerlijk bent.”
Zit je nu vaker in panels?
“Jazeker! Of ik ben ergens als gastspreker. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Als je je aanmeldt als panellid of gastspreker zijn ze blij dat je meedoet, want er is altijd een tekort aan vrouwelijke gastsprekers. Het is dus relatief makkelijk om als vrouw in een panel te komen. Door zelf initiatief te nemen maak je makkelijker carrière, of dit nou met een project binnen je organisatie is, door een cursus te volgen of in een panel te gaan zitten. Elk initiatief helpt je om te groeien in je loopbaan.”
Wat zijn je ambities?
“Ik hoop promotie te maken bij Cottonwood. Het zou heel gaaf zijn als ik over 10 jaar kan zeggen dat ik de eerste vrouwelijke Partner bij Cottonwood ben! Dat is mijn doel. Ik heb het enorm naar mijn zin bij mijn huidige werkgever, ik vind het echt fantastisch om hier te werken. Ik wil groeien in mijn rol als investeerder en alle vaardigheden die bij dit vak horen onder de knie krijgen.”
Wie inspireert jou?
“Iemand die niets met mijn eigen vakgebied te maken heeft: Lucia Rijker, tweevoudig wereldkampioen boksen. Ze is te zien in het programma Dream School. Wat ik zo bijzonder aan haar vind is dat zij een moeilijke jeugd heeft gehad, maar door hard te werken en topsport te bedrijven dit te boven is gekomen. Inmiddels is ze 52 jaar en helpt ze mensen die het moeilijk hebben. Ze inspireert anderen, is een positief rolmodel en zet zich in voor de samenleving. Andere mensen helpen vind ik erg belangrijk. Mijn ouders zijn beiden onderwijzer en hebben mij dit meegegeven in mijn opvoeding. Zo doe ik veel vrijwilligerswerk, voornamelijk als mentor van jonge ondernemers.”
Hoe kom je tot rust na een drukke werkdag?
“Sinds kort ga ik na het avondeten een uurtje wandelen. Ik woon in een groene buurt, op loopafstand van maïsvelden en een park. Ik heb nog zo’n ouderwetse iPod, dan zet ik rustgevende muziek op en ga ik wandelen.”
Heb je nog lees- of kijktips?
“Het boek Hardball for women van Pat Heim. Er staan hele praktische adviezen in over carrière maken als vrouw. Nice girls don’t get the corner office van Lois P. Frankel is ook een goed boek, maar Hardball for women is in mijn ogen praktischer en meer uitgebreid. Helaas is er nog geen Nederlandse vertaling.’’
Marie zit boordevol tips, maar hierbij de belangrijkste tips (die Marie gedurende het interview al gaf) op een rijtje:
- Meld je aan voor panels, ongeacht je vakgebied. Er is vaak een tekort aan vrouwelijke gastsprekers. Geef jezelf gewoon op!
Dit doe je als volgt. Zoek op internet naar conferenties en (netwerk)evenementen voor jouw vakgebied. Voorbeeld: Als je in marketing werkt, typ dan in een zoekmachine: ‘conferentie marketing’. Er verschijnen gelijk websites van marketing conferenties. Lees op zo’n officiële website het programma door en kijk of er een panel is met een onderwerp dat aansluit bij jouw kennis en ervaring. Zoek vervolgens op de website naar de medewerker die verantwoordelijk is voor de organisatie en/of de inhoud van het programma. Stuur die persoon een e-mail waarin je aangeeft wat jouw expertise is en waarom jij geschikt bent om op het panel met onderwerp X te zitten. - Ga in gesprek met andere professionals, vraag tips, leer van elkaar. Deel je eigen kennis dus ook.
- Weet voor wie je gaat werken: is er een klik? Wil deze persoon jouw helpen bij jouw professionele ontwikkeling? Past de organisatiecultuur bij je?
- Stuur maandelijks of elk kwartaal een e-mail naar je leidinggevende met je werkprestaties.
- Neem initiatief, wees niet bang voor een ‘nee’. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wacht niet af. Als je iets wil, probeer het gewoon. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!
"Door initiatief te nemen maak je makkelijker carrière"
Reactie plaatsen
Reacties