Denk eens terug aan jouw zwemlessen. Het doel is om te leren zwemmen. Je bent wekenlang op woensdagmiddag in het zwembad te vinden. Tijdens het afzwemmen zit je hele familie op de tribune om je aan te moedigen. Je wordt uiteindelijk rijkelijk beloond met een zwemdiploma, een AA-drink en een patatje uit de kantine. Waarom is doelgerichtheid nou zo belangrijk voor ons?
Vanaf jongs af aan leren we over het stellen van doelen. Als kind begint dit op school, thuis en in sociale kringen. Maar wat nemen wij mee van deze vaardigheden in onze volwassen levens? In dit artikel gaan we onderzoeken hoe doelgerichtheid onze mentale toestand en productiviteit beïnvloedt.
In het simpele voorbeeld over zwemles komen al een aantal aspecten van doelgerichtheid naar voren. Ten eerste wordt het doel gesteld, daarna komt de inzet en discipline naar voren en uiteindelijk de beloning.
''A goal is a dream with a deadline."
- Napoleon Hill
Doelgerichtheid & productiviteit
Uit onderzoek is gebleken dat de productiviteit omhoog gaat wanneer er doelen zijn gesteld. Dit is onder voorbehoud dat de doelen duidelijk, realistisch en haalbaar zijn. In 2015 heeft Sven Asmus (bron 1) een onderzoek gepubliceerd met de uitkomst dat door het stellen van doelen de kwaliteit en kwantiteit van het werk omhoog ging, terwijl de energieconsumptie van de werknemers laag was. De productiviteit van werknemers in de fabriek ging 12-15% omhoog wanneer er doelen gesteld waren, terwijl alle werkomstandigheden en compensaties gelijk bleven.
De psychologie achter doelen stellen
Het stellen van doelen kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld. (Bron 2) Een praktisch gesteld doel is een reëel doel. Hierbij kijk je naar ‘waar ben ik nu’ en ‘waar ben ik wanneer dit doel behaald is’. Het is hierin belangrijk dat je je bewust bent van jouw sterke eigenschappen en verbeterpunten en deze kan koppelen aan de potentie die je hebt als persoon. Eerlijke zelfreflectie is dus van groot belang bij het stellen van doelen, wat daarnaast een grote invloed heeft op jouw ontwikkeling op persoonlijk vlak.
Volgens Madhuleena Roy Chowdhury (Bron 2) programmeert het menselijk brein zich zo dat wanneer wij doelen stellen, we deze doelen moeten behalen:
Jouw brein hangt jouw zelfbeeld en identiteit op aan deze doelen. Als je het doel behaalt, voel je je goed over jezelf. Als je het doel niet haalt, ga je harder werken of andere manieren vinden om het doel te realiseren. Je kan het zien als een conformatie dat jouw zelfbeeld overeenkomt met jouw acties. Hierdoor voldoe je aan de verwachtingen die je van jezelf hebt.
Het proces van het behalen van jouw doelen zorgt ervoor dat je de hormonen dopamine en testosteron produceert (Bron 3). Deze hormonen geven je een goed gevoel over jezelf en komen ook vrij wanneer je beloond wordt voor het behalen van je doelen. Wanneer een doel te veel stress geeft komt juist het hormoon cortisol vrij, beter bekend als het stress hormoon. Een langdurige productie van dit hormoon heeft een negatieve uitwerking op ongeveer alles in je leven. Je gezondheid, zelfbeeld, slaapritme, eetlust, etc. Het stellen en behalen van realistische doelen heeft dus zeker invloed op onze gemoedstoestand.
Ikigai
Doelen stellen lijkt een universele activiteit te zijn. In verschillende culturen komt doelgerichtheid op verschillende manieren naar voren. Neem bijvoorbeeld ‘Ikigai’, een wijze Japanse levensfilosofie over het hebben van (levens)doelen. Oftewel het doel waar je je bed voor uitkomt. Je Ikigai bestaat uit 4 verschillende elementen:
- Waar je van houdt (passie);
- Wat de wereld nodig heeft (missie);
- Waar je voor betaald kan worden (beroep);
- Waar je goed in bent (roeping).
Ikigai komt uit Okinawa in Japan, wat één van de vijf Blue Zone gebieden is. In deze gebieden leeft de bevolking het langst en gezondst. In Ikonawa gelooft men dat een van de redenen, dat zij op een gezonde manier oud worden, is omdat zij leven volgens hun Ikigai.
Binnenkort gaan we op FEMIZINE. verder in op deze Japanse levensfilosofie.
Samengevat
Het hebben van doelen heeft een positieve invloed op jouw leven, mits deze haalbaar, persoonlijk en reëel zijn. Natuurlijk zijn er nog heel veel meer onderzoeken gedaan. Over het algemeen komen deze onderzoeken tot de conclusie dat het stellen van doelen een positieve invloed heeft op zowel de fysieke uitkomst van een beter leven als jouw mentale gezondheid. Of het nu gaat over persoonlijke doelen, werk gerelateerde doelen, sociale doelen, etc., het hebben van doelen kan je verder helpen.
Meer weten over hoe het opstellen van een plan om deze doelen ook daadwerkelijk te behalen? Ook hier gaan we binnenkort op in op FEMIZINE.
Door Esther Schaefer
Bron 1 - The Impact of Goal-setting on Worker Performance - Empirical Evidence from a Real-effort Production Experiment https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212827115001626
Bron 2 - The Science & Psychology Of Goal-Setting 101
https://positivepsychology.com/goal-setting-psychology/#:~:text=Arends%2C%202011).
Bron 3 - Het winnaarsgevoel als iets lukt? Zou je dat niet elke dag willen?
https://sprekerchantal.nl/doelen-wel-halen/
Reactie plaatsen
Reacties