Hardlopen, een mannensport?


In Amsterdam zijn de hardloopgroepen met een sprint toegenomen. Rennen wordt steeds populairder. Bij de marathon van Rotterdam waren dit jaar 17.000 deelnemers. De inschrijving was binnen een week gesloten, de marathon was vol. Maar er was een tijd dat vrouwen niet mochten hardlopen.

Vrouwen zouden door hardlopen onaantrekkelijk worden, haargroei op ongewenste plekken, hangborsten en bloedarmoede krijgen. Er zou onomkeerbare schade aan het lichaam worden veroorzaakt, met in het ergste geval zelfs onvruchtbaarheid. Vrouwen moesten beschermd worden, vooral tegen zichzelf.

tekst gaat verder onder afbeelding

Boston, Amerika, 1966

De 23-jarige Roberta “Bobbi Gibb” deed als eerste vrouw mee aan de marathon van Boston. Gezien ze als vrouw geen rugnummer kon bemachtigen besloot zij stiekem mee te doen. Ze verstopte zich in de bosjes en na het startschot verdween ze in de rennende massa. Om niet op te vallen had ze kleding van haar broer geleend. Gibb was vastbesloten om aan te tonen dat leden van het ‘zwakke geslacht’ een marathon konden uitlopen.
Organisator Will Cloney had zich niet laten overtuigen door deze actie van Gibb; "Vrouwen zijn fysiek niet in staat om marathon afstanden te lopen."

Tijdens de Olympische Spelen (1928, Amsterdam) mochten vrouwen wél meedoen aan atletiekonderdelen. Waaronder zelfs de 800 meter, iets wat eigenlijk te zwaar zou zijn voor het vrouwenlichaam.

 

“Get the hell out of my race and give me those numbers.”


De eerste vrouw die ‘officieel’ de Boston Marathon liep, was Katherine Switzer. Katherine had onder haar initialen een startnummer bemachtigd. Toen ze eenmaal werd ontdekt, was Jock Semple (wedstrijdleider) woedend. Hij stormde de weg op en al graaiend naar haar rugnummer probeerde hij haar uit de wedstrijd te verwijderen. De vriend van Katherine beukte Jock opzij. Katherine volbracht de Boston Marathon met een tijd van 4.20.02 uur.

Zowel Katherine als Roberta gaven aan dat toen zij eenmaal begonnen waren, voelden dat er geen andere mogelijkheid was dan het uitrennen van de marathon. Katherine gaf later in een interview aan ze zelfs kruipend over de finishlijn zou zijn gegaan, als dat nodig was geweest. Als zij de marathon niet zouden uitrennen zou dit het beeld van het ‘zwakkere geslacht’ bevestigen.

Zelfs tijdens trainingen werden Roberta en Katherine uitgejouwd door omstanders. Hoewel ze hadden bewezen dat vrouwen prima in staat zijn om een marathon te lopen, zou het nog tot 1972 duren voordat vrouwen officieel mee mogen doen.

Nederland, 1968

In 1968 deed de 19 jarige Monika Boers illegaal mee aan de Marathon van Baarn. Hier is helaas geen officiële uitslag van genoteerd, maar volgens de Atletiekwereld eindigde Monika als 80e van de 175 mensen – tijd 3.40 uur.

Nederland, 2024

Door voorgangers zoals Monika, Katherina en Roberta is het nu gelukkig de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen sporten, hardlopen en marathons rennen. Niemand die nog denkt dat je hier haargroei, hangborsten en bloedarmoede van krijgt. 


Juliette Bielschowskij is een Nederlandse marathonloper. Inmiddels heeft ze 1 hele marathon en 4 halve op haar naam staan - met de 5e halve marathon in het vooruitzicht. 
Juliette heeft in 2022 de marathon van Berlijn gelopen in precies 4 uur. Voor de hardlopers onder ons; dit was de marathon waarbij Kipchoge een nieuw wereldrecord op zijn naam zette. 

Het is Juliette’s plan om volgend jaar de marathon van Rome te gaan doen. De route van de marathon in Rome gaat langs verschillende historische monumenten, zoals het Colosseum. 

 

“Het trainen voor en het lopen van een marathon heeft echt een knop bij mij omgezet. Als je je ergens toe zet, dan kan je alles. Er zijn maar weinig mensen op deze wereld die kunnen zeggen dat zij 42km hebben gerend. Als je de juiste doelstellingen hebt en je doet het voor jezelf dan kan je alles bereiken!”

 

Hoe ben je begonnen met hardlopen/Marathons?
Hardlopen deed ik altijd al met liefde. Na mijn reis in Zuid Amerika kwam mijn oom met het plan om een halve marathon te rennen. Als ik sneller was dan hij zou hij mijn nieuwe hardloopschoenen betalen. Mijn oom en ik hebben altijd al rivaliteit met elkaar gehad. Hij vertrok heel snel na de start, bij de laatste 2km zag ik hem weer. Ik dacht: "Ik moet achter hem blijven en haal hem tijdens de laatste km in.” Toen ik hem voorbij ging, tikte ik hem nog even aan. Dit was echt een fantastisch moment.

Hardlopen werkt voor mij therapeutisch, alsof ik een uur gratis naar een psycholoog ga. Als ik gestresst ben, dan doe ik mijn oortjes in en ga ik rennen; hier word ik rustig van. Dit in combinatie met dat ik het erg leuk vind en nieuwe doelen voor mijzelf stel. 

 

Wat was het absolute dieptepunt?
Als je traint voor een marathon dan moet je in één training 32km rennen. Dit is de verste run die je moet doen. Ik begon best goed tijdens deze training, maar stortte na 15km helemaal in. Toevallig rende er een collega langs, hij is bij mij gestopt en heeft mij een banaan gegeven. Mijn hele lichaam was geblokkeerd. Dit was echt het absolute dieptepunt. Vervolgens moest ik nog helemaal naar huis lopen.

Bij poging 2 heb ik beter gegeten en was ik mentaal voorbereid. 'Ik ga het nu doen en ik ga ‘t gewoon maken.’ 

 

Hoe kom je door de ‘pijn’ heen?
Door het samen te doen. Ik heb meerdere malen gehad dat ik er echt doorheen zat, maar je praat elkaar er doorheen. En vice versa; bij de marathon van Berlijn kreeg degene waarmee ik samen rende kramp. “Je kan niet stoppen, ik wil niet alleen verder!”, zei ik. Zo push je elkaar. 
Je doet het echt samen. Hardlopen is een individuele sport, maar zo ervaar ik het absoluut niet.


Wat was het hoogtepunt?
Tijdens de Berlijn Marathon heb ik mijn eerste runners-high meegemaakt. We moesten nog 5 km en het doel was om binnen 4 uur te finishen. Er ging een knop om: “Het maakt niet uit hoe, ik ga er echt alles uitpersen." Mijn laatste 3km waren de snelste van de hele marathon. 
Het laatste stuk van een marathon is onvergetelijk. Er staan dan zoveel toeschouwers je naam te schreeuwen. Iedereen wil je helpen om je dat laatste stukje over de finish heen te trekken. Een k
ippenvel moment!

 

Welke overeenkomsten zie je met het bouwen aan je carrière en het trainen voor een marathon?
Je moet het leuk vinden. Je stelt bepaalde doelen en die moet je voor jezelf willen bereiken; niet omdat ‘iedereen’ het doet, maar omdat jij het wilt. Daarnaast moet je het plezier vinden in zelfdiscipline; met het trainen voor een marathon is dat bijvoorbeeld op zaterdag om 08:00 opstaan, geen alcohol drinken en minimaal 4x in de week hardlopen.

Zelf beginnen met hardlopen? Dit zijn de tips van Juliette:

  • Zorg voor de juiste schoenen! De juiste hardloopschoen voorkomt blessures en zal eraan bijdragen je prestaties te verbeteren. Bij sommige winkels, bijvoorbeeld “Run2Day” kan je je voeten laten testen. Door middel van een scan van je voeten krijg je het juiste advies;
  • Download een app om je tijd en kilometers bij te houden. Bijvoorbeeld “Runna” of “Runkeeper”. Juliette adviseert “Strava” dan kan je met je 'hardloopmaatjes alles samen bijhouden en wordt je ook uitgedaagd door anderen;
  • Goed voor jezelf zorgen: Ga structureel naar de fysio en let op je voeding; 
  • Volg een hardloopschema;
  • Meedoen aan een wedstrijd/marathon? Onderzoek welke gelletjes en sportdranken er worden uitgedeeld tijdens het evenement. Zorg dat je de gelletjes van hetzelfde merk bij je hebt, dit is beter voor je lichaam. Mijn eigen favoriete merk is 'Upfront'. 
  • Stop met rennend drinken! Ga langzaam lopen, drink wat en ren weer verder. Dit heb ikzelf zolang fout gedaan.. Als je rennend drinkt, raak je buiten adem, die 2 seconden gaan echt geen verschil maken;
  • Ren samen met iemand. Je trekt elkaar er echt doorheen. Ben je een beginnende hardloper? Ga dan op zoek naar een hardloopclub. In Amsterdam heb je er hier steeds meer van. Zo krijg je saamhorigheid en zal je zien dat het rennen nog leuker wordt.
  • Laat je niet gek maken! Ben je een beginnend hardloper? De gemiddelde tijd voor 5km ligt tussen de 30 en 45 minuten.

https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a44283264/geschiedenis-vrouwen-hardlopen/

https://historiek.net/eerste-vrouwen-deden-stiekem-mee-aan-boston-marathon/83470/

https://www.volkskrant.nl/sport/hoe-switzer-in-1967-de-weg-vrij-maakte-voor-vrouwelijke-marathonlopers~bb785b41/

https://www.runnersworld.com/nl/training/a46998502/5km-hardlopen-tijd/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.