Sollicitatie Tips

Na het reageren op vacatures óf nadat je bent benaderd op LinkedIn, heb jij een sollicitatiegesprek! De uitnodiging heb je in de pocket, maar hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? 

Ik deel graag de tips die ik ook deel met de mensen die ik bemiddel. Een goede voorbereiding is het halve werk!

De voorbereiding:

  1. Route
    Stippel van tevoren zorgvuldig je route uit en vertrek op tijd van huis. Wees ongeveer 10 minuten te vroeg aanwezig. Te laat komen is een absolute no-go maar veel te vroeg zijn wordt vaak ook niet gewaardeerd.

    Ben je onverhoopt wel veel te vroeg? Ontspan dan even; wandel een rondje, haal ergens een kopje koffie enzovoorts;

    Noteer (op je telefoon of op een papiertje) het adres, telefoonnummer en met wie je het gesprek hebt. Als er wordt gevraagd, op locatie, met wie je een afspraak hebt, sta je niet met je mond vol tanden;

  2. Je gesprekspartner(s)
    Weet wie je gesprekspartners zijn en zoek hen op op LinkedIn. Je kan eventueel een connectie verzoek versturen.
    Op deze manier weet je wat voor functie hij/zij heeft, hoe zijn/haar carrièrepad eruit ziet, en heb je een gezicht bij de naam. Dit kan helpen met je eigen gemoedsrust, het is prettig om een beeld te hebben bij je gesprekspartner.

  3. De organisatie
    Lees de website van de organisatie door. Zorg dat je een globaal beeld hebt van het volgende: wat doet de organisatie precies, wat is de geschiedenis, wat is de missie en wat is de visie? – Heb je hier vragen over? Noteer deze en neem de vragen mee naar het gesprek.
    Bedenk voor jezelf waarom jij past bij deze organisatie, sluit jouw persoonlijke missie en visie aan bij die van de organisatie?
    Werk je graag bij een grote óf misschien juist een kleinere organisatie, zijn er andere waarden, initiatieven enzovoort waar jij je in kan vinden?

    De organisatie kan je terug vinden op LinkedIn. Als je naar de pagina van de organisatie gaat kan je zien of er connecties van jou bij dit bedrijf werken. Zo kan je ook je eigen netwerk inzetten voor meer informatie én dus een betere voorbereiding.
  4. De vacature
    Lees de vacature door. Bedenk bij het takenpakket van de functie waarom jij hierop aansluit. Kom per taak met specifieke voorbeelden. Zijn er onduidelijkheden? Schrijf dit voor jezelf op, zodat je hier vragen over kan stellen.

  5. Over jou
    Bedenk wat jouw sterke punten zijn, waarom moeten ze jou aannemen? Beargumenteer dit met praktijkvoorbeelden. 

    Het is goed om helder te hebben wat jouw rol is in een team (misschien ben jij wel de sparringpartner, kom je met nieuwe ideeën, ben je altijd positief, behoud je structuur en rust). Wat draag jij bij?

    Een veelal standaard vraag in sollicitatiegesprekken is de vraag waar jij jezelf in moet ontwikkelen. Vind je deze vraag lastig te beantwoorden? Kijk dan eens naar de mensen om je heen, wat bewonder je in bepaalde collega’s, samenwerkingspartners, vrienden enzovoort? Vaak bewonderen we eigenschappen van anderen waar we onszelf in willen verbeteren. Bedenk hoe je jezelf hierin wil verbeteren en hoe de betreffende organisatie jou daarin kan ondersteunen.

  6. Je outfit
    Zorg dat jouw uitstraling past bij de organisatie waar je heen gaat. Weet je niet wat de algemene dresscode is? Vraag dit aan je contactpersoon.

Dress for the job you want, not for the job you have!

De STAR-Methode


Tijdens een sollicitatiegesprek vraagt jouw gesprekspartner vaak naar jouw competenties en werkervaring (cv), hoe jij met bepaalde situaties om zou gaan (situatie vragen) of hoe je op bepaalde situaties zou reageren (gedragsvragen). Een goede manier om je hierop voor te bereiden is door te kijken naar de STAR- Methode. Zo kan je gericht antwoorden op de gestelde vragen.

STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. Een extra R die je kan toevoegen is de R van ‘reflectie’. Wat heb je van de situatie geleerd?
Door jouw vragen te beantwoorden aan de hand van de STAR techniek heb je een compleet en helder antwoord.

Een voorbeeld aan de hand van het organiseren van een etentje (situatie), jouw verantwoordelijkheid is het zorgen voor de juiste ingrediënten (taak), hiervoor ga jij naar de supermarkt en groenteboer. Dit doe je op de fiets, je neemt een boodschappentas en je portemonnee mee (actie). Eenmaal thuisgekomen kom je er achter dat je alle boodschappen hebt gedaan maar de wijn bent vergeten (resultaat). Je zegt tegen jezelf dat je de volgende keer een boodschappenlijstje moet maken en mee moet nemen (reflectie).


Wat jij wil weten

Een sollicitatiegesprek werkt twee kanten op. Zij willen weten of jij bij hen past, maar ook jij moet nagaan of de organisatie echt is wat je zoekt. Het is belangrijk dat ook jij vragen voorbereid, zodat je een helder beeld krijgt van de functie en de organisatie. Zo kan ook jij een weloverwogen keuze maken.  

 

Een aantal voorbeeldvragen die JIJ kan stellen:

  1. Hoe ziet het team er uit?
  2. Hoe word ik ingewerkt?
  3. Wat zijn de werktijden?
  4. Zijn er doorgroeimogelijkheden en zo ja, wat zijn deze en op welke termijn?
  5. Hoe ben jij (je gesprekspartner) in je huidige functie terechtgekomen?
  6. Waarom heb jij (je gesprekspartner) voor deze organisatie gekozen?
  7. Wie is mijn directe leidinggevende?
  8. Hoe word ik begeleid in mijn werkzaamheden? 
  9. Wat zoeken jullie in een nieuwe medewerker?
  10. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?*
  11. Hoe ziet het verdere sollicitatieproces eruit?

* Naast salaris kun je vragen naar: CAO, 13e maand, bonusregelingen, verhogingen, vergoeding van overuren, reiskostenvergoeding, aantal vakantiedagen, studiegeld, trainingen, laptop/auto/telefoon van de zaak, en de hoogte van het vakantiegeld.
Ga van tevoren bij jezelf na wat voor jou belangrijk is, wat is een absolute vereiste, wat is een pré en wat is voor jou minder belangrijk? 

 

Heel veel succes met je sollicitatiegesprek! 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.